maandag 18 augustus 2014

Van Wajong naar werk (2)

Veel Wajongers vragen zich af hoe zij straks aan een baan zullen komen, welke werkgevers open staan voor Wajongers en hun beperkingen. De eerste stap die je moet gaan zetten is het zoeken naar werk, werk dat bij jou past en waar je het minste wordt beperkt door je beperkingen. Dat is stap 1, dan volgt de strijd op een drukke arbeidsmarkt, waar lang niet elke werkgever op je zit te wachten……


Veel werkgevers zijn nog niet zo ver, ze weten nog niet goed hoe ze werkplekken moeten realiseren voor mensen met een arbeidshandicap. Dat is jammer, want er zijn veel mensen met een handicap die graag aan de slag willen, enorm gemotiveerd zijn en over goede vaardigheden of een hoog kennisniveau beschikken. Om die vaardigheden of kennis om te kunnen zetten naar een baan, is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen waar je goed in bent. En dan het liefste enige ervaring op te doen doormiddel van een stage of vrijwilligerswerk.

Ervaring opdoen

Elke werkgever zoekt bij voorkeur naar mensen met ervaring, vrijwilligerswerk wordt helaas vaak ondergewaardeerd maar beidt wel de kans om je kwaliteiten te vinden en te ontwikkelen. Daarnaast is er de mogelijkheid op een stage, werkervaringsplek en bijvoorbeeld een proefplaatsing om jezelf te bewijzen.
Je kan actief gaan zoeken naar een stageplaats, jezelf aanbieden bij werkgevers en dan bij voorkeur werkgevers waar je enigszins bekend mee bent. Daarom is het belangrijk om te netwerken, je gezicht te laten zien en daarmee bij bedrijven in the picture te komen.

Als je een stage, werkervaringsplek of proefplaatsing hebt is het belangrijk om daar het beste uit jezelf te halen. Laat zien wat je waard bent en hoe jij je niet laat beperken door je handicap. Probeer je beperkingen niet te maskeren, maar probeer ze ook niet teveel te benadrukken. Dat is een lastige weg om te vinden, want je moet wel kunnen aangeven als je iets niet kan doen door je beperking, maar moet voorkomen dat je overkomt als iemand die zeurt.

Digitale platforms

Er zijn op het moment veel platforms waar je terecht kunt om je te profileren als kandidaat met een beperking. Op deze platforms plaatsen diverse bedrijven vacatures en kun jij je presenteren. Probeer jezelf te presenteren op basis van je vaardigheden en talenten, niet omdat je een handicap hebt, want juist op deze manier spring jij eruit. Laat zien wat je kan, benut je zelfkennis en vooral ook al je activiteiten die je hebt ontplooid om werkervaring op te doen. 

Voor je jezelf aanmeld bij een bepaald platform is het ook goed om te kijken welk platform het beste bij je past. Zo zijn er digitale platforms voor Hoger Opgeleiden en voor Lager Opgeleiden. Let goed op waar je jezelf presenteert, want sta je op een website waar je niet past, dan krijg je ook geen passende vacatures en lopen sollicitaties vaak mis. Dat is jammer, want dat maakt dat je je motivatie snel verliest.


Positief zelfbeeld

Een van de belangrijkste dingen bij het vinden van een baan, als je eenmaal gaat solliciteren, is een positief zelfbeeld. Daarbij is realisme over je eigen mogelijkheden en dit goed kunnen verwoorden naar de mensen die tegenover je zitten, essentieel.
Stel eerst voor jezelf vast waar je goed in bent, waarom dit je waardevol maakt en hoe je dit aan een werkgever kan verwoorden. Daarbij is het belangrijk om niet als betweter of egocentrisch over te komen. Vertel gewoon simpelweg waarom jij goed bent in wat je doet, alsof je jezelf moet verkopen. Dit klinkt heel moeilijk, toch baart oefening kunst.




Dit is deel 2 uit de serie "Van Wajong naar werk"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten