maandag 25 augustus 2014

Van Wajong naar werk (3)

Waar ben jij goed in, wat is je kracht en waarmee kan jij je onderscheiden op de arbeidsmarkt? Dat is een belangrijke vraag als je gaat solliciteren, vooral als je op andere vlakken op een achterstand staat is die vraag essentieel. Door jou sterke punten optimaal te benutten kan je je onderscheiden op de arbeidsmarkt en tussen al die anderen opvallen en in gesprek komen met werkgevers. Dit kan zelfs maken dat je handicap niet in je nadeel, maar juist in je voordeel kan werken.

Voor iedereen is het belangrijk om te weten waar je goed in bent, hoe je je kan onderscheiden van al die andere sollicitanten. Dit kan op vele manieren, er zijn bijvoorbeeld assesement tests, die kan je tegen een gering bedrag en soms zelfs gratis doen. Daarmee kan je je competenties achterhalen en tegelijk je werk-/denkniveau vaststellen. Dan is er uiteraard nog de IQ test waarmee je kan kijken op welk denkniveau je zit en wat je in je mars hebt.

Je competenties

Als je weet wat je competenties zijn, je weet waar je kracht ligt en deze aansluiten bij je opleiding kan je eigenlijk zondermeer gaan starten met solliciteren, immers je hebt alles op een rij. Toch moet je dan wel je CV up to date hebben, want staan jouw unieke competenties ook op je CV vermeld, heb je aangegeven waar jouw sterke punten liggen zodat deze in één oogopslag zichtbaar zijn voor werkgevers?

Je competenties moet je een prominente plaats op je CV en digitale profielen geven, daarmee kan men gelijk zien waar jij goed in bent en of deze aansluiten bij de vraag van de werkgever. Door een korte heldere opsomming van je competenties, kan een werkgever al veel informatie halen uit een korte blik op je CV. Wordt je dan niet uitgekozen, dan past de baan waarschijnlijk ook niet bij je, immers je competenties sluiten niet aan bij de wensen van de werkgever.
 
Een voorbeeld van mijn competenties zijn:

·       (Management) consultancy
·       Netwerken
·       Interne-/externe communicatie en Social Media,
·       Organiseren
·       Lobby

Dit zijn de dingen waar ik echt goed in ben, het liefste zou ik een baan in de bovenste competentie vinden, maar uiteraard is de 3e ook een mooie optie om als een van de kerntaken in mijn werk te kunnen vinden. Op dit moment werk ik freelance en ben ik actief binnen al mijn competenties en kan ik deze verder uitbouwen.

Mis je een opleiding?

Voor veel Wajongers geldt dat zij geen of weinig opleiding hebben genoten, dat is jammer maar geen onoverkomelijk euvel. Want wat belet je om als nog een opleiding te gaan volgen, net zoals zo velen op de arbeidsmarkt? Uiteraard is dit lastig om naast je werk te doen, maar ook daarvoor zijn vele mogelijkheden, van thuisstudie tot klassikale avondopleidingen. In het laatste geval kan het betekenen dat je minder beschikbaar bent voor werk en dus is overleg met het UWV over een te volgen opleiding altijd noodzakelijk. Toch is het wel zo dat in de meeste gevallen een opleiding volgen die ook nog binnen een gunstige sector valt, vaak wordt goedgekeurd.


Jij hebt de sleutel


Om te komen tot een baan is er veel nodig, je zelfvertrouwen, kennis van je mogelijkheden, kennis van je competenties en in sommige gevallen zelfs een opleiding. Toch ben jij de gene die al deze dingen zelf in de hand heeft. Want inderdaad het is kostbaar om een opleiding te volgen, maar er zijn ook de LOI’s en andere thuisscholingsinstellingen die opleidingen bieden tegen zeer aantrekkelijke tarieven. En als dat het verschil maakt tussen wel of geen baan, dan zou de keuze toch makkelijk moeten zijn als het mentaal binnen je bereik ligt!



Eerder verschenen deel 1 en deel 2 van deze serie "Van Wajong naar werk"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten