dinsdag 4 augustus 2015

Obama gaat groen

De Amerikaanse president Obama wil nog een mooie slag slaan in het laatste jaar van zijn regeerperiode, hij kondigde zeer ambitieuze plannen aan als het gaat om het klimaatbeleid van Amerika. Niet dat het geen tijd werd, wel dat het bij veel staten tot veel opstand leidt. Want er zijn veel staten die afhankelijk zijn van ‘oude energie,’ als het gaat om werkgelegenheid, inkomen en alle andere partijen die gelieerd zijn aan deze ‘oude energie.’

De kritieken zijn stevig, de lovende woorden misschien nog wel steviger. Want het is toch een ding, de op 1 na grootste milieuvervuiler van de wereld kiest voor een andere koers, nou ja de leider van de op 1 na grootste vervuiler. In zijn plannen mogen staten zelf kiezen voor welke vorm van schone energie ze kiezen, er is ruimte om te ontwikkelen op basis van de natuurlijke bronnen, zo kan een staat als Utah kiezen voor water (stuwmeren) en zonneenergie (woestijnen) en een andere als Illinois voor wind energie omdat Chicago niet voor niets ‘the windy city’ wordt genoemd.

Land van de onbegrensde mogelijkheden

Zo heeft elke staat ruimte om de meest passende vorm van energie te kiezen, iets wat prima past bij een land als Amerika, het land van onbegrensde mogelijkheden. Hoewel de mogelijkheden wel erg zijn gefundeerd op ‘wie er het meeste aan verdient’ en dat is met deze nieuwe energie nog niet zo duidelijk. Tenminste, niet voor de oude ‘baronnen’ als het gaat om de kolenmijnen en zo.

Maar daar blijken de mogelijkheden toch wel enorm begrensd aan wie wat verdient aan wat, de republikeinen zijn dan ook fel tegen deze plannen. Zij kiezen voor hun achterban, de traditionele verdieners en dus de ‘baronnen’ van weleer die hun inkomsten niet willen zien dalen. Want dat zou uiteraard ook de partijkas schaden. Ja, zo simpel werkt het natuurlijk in een land waar ‘de markt de baas is.’

Een nieuwe wind

Toch horen we deze oude garde van baronnen nooit over de toekomst, hoe zij denken het leven voor ‘hun mensen’ ook in de toekomst aangenaam te houden. Want het leven van een gemiddelde kompel is toch korter dan van iedereen die geniet van de verwarde huizen met behulp van de kolencentrale die zij voorzien van kolen. Want gezond werk is het niet en dat is dan misschien wel een van de grootste voordelen van deze ‘groene golf.’ Het gaat weer om de mensen in Amerika, de burger die hard werkt en die een gezond leven verdient.


Als die staten hun geld nu eens steken in het omscholen van mensen naar deze nieuwe banen in de nieuwe energiesectoren, in plaats van rechtszaken tegen de federale overheid te beginnen. Zouden die staten bij kunnen dragen aan een schonere wereld, een gezonder leven voor hun inwoners en werkenden, minder armoede omdat mensen arbeidsongeschikt raken door het ongezonde werk in de mijnen. En daarmee hele generaties nieuwe perspectieven te bieden, ja dan zou er toch iets moois voort kunnen vloeien. Zo iets moois, daar profiteren zelfs de baronnen van, want zij hebben de kans om hun bedrijven om te vormen naar nieuwe schone vormen van energiewinning. En zo kan toch iedereen economisch rendement uit het klimaat halen?

Dus meneer Rutte, wanneer komt u met ambitieuze plannen?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten