vrijdag 7 augustus 2015

Egocentrische botheid



Ik kan me er enorm aan storen, mensen die op social media en andere media de ander de dood toewensen. Op dit moment zijn het de mensen uit de 'Wilders hoek' die mij enorm storen. Je hebt krijgt een hele lijst als je op Facebook 'Eigen volk eerst' intypt en dat baart mij toch enorme zorgen. Want als mensen met naam en toenaam zeggen dat je bootvluchtelingen beter een blok beton om hun nek kan binden dan een zwemvest aanbieden, vraag ik me oprecht af waar het naartoe gaat in Nederland.

Met twee maten meten

Er wordt vaak geroepen dat mensen die geen Nederlands spreken ook geen recht op een uitkering mogen hebben, en inmiddels kunnen gemeenten mensen Bijstand weigeren als een inwoner dus de Nederlandse taal niet beheerst. De reden hiervoor is dat mensen daardoor geen baan kunnen vinden, mijn pleit zou zijn om mensen met zwaar discriminerende en doodwensen op sociale media ook geen uitkering meer krijgen. Want deze mensen komen ook niet meer aan de bak, iemand die zulke uitspraken doet past toch niet bij een bedrijf en maakt daarmee zijn/haar kansen op de arbeidsmarkt minimaal.

Men kan een grote mond hebben, de ander van alles toewensen en het mag gewoon allemaal, hoe ver het ook gaat en er is er eentje die hier het voortouw in neemt. Afgelopen donderdag had Tanja Jess het aan de stok met Wilders kornuiten, want zij had zich uitgesproken tegen dit soort uitspraken en ik zeg, 'go for it Tanja!' Het wordt hoogtijd dat we ons land weer in eigen hand nemen, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, als je bij wilt dragen dan ben je welkom. Dat moet het motto toch zijn, kom je als vluchteling en heb je onderdak nodig, dan kunnen we die mensen toch niet aan de poort laten staan of laten verdrinken op de Middellandse Zee?

Om je te schamen

Mensen lijken de schaamte voorbij, en terwijl we nog maar 70 jaar geleden hebben gezien wat de effecten zijn van een haat als deze, spuit men het gewoon op social media alsof het recht om je te uiten belangrijker is dan het recht om te leven. En ja, natuurlijk heb je het recht op vrijheid van meningsuiting, maar met dit recht komt ook de plicht om de ander in ere te laten. Want mensen hebben het recht op een leven, een veilig leven en als je huis en haard achter moet laten om je leven te redden dan is een beetje respect voor deze mensen toch niet teveel gevraagd. Zeker op een dag als deze als ISIS 230 mensen heeft ontvoerd en er nog dagelijks verhalen van Yezidi vrouwen en meisjes doorsijpelen over de gruwelijkheden die zij ondergingen in gevangenschap bij ISIS? 

Economische vluchtelingen, ja die zijn er ook en je zal het mij nooit horen ontkennen, maar voordat we iedereen over een kam scheren er wordt geselecteerd bij asielprocedures en mensen die alleen voor de 'gouden bergen' komen worden over het algemeen teruggestuurd. Kunnen ze niet terug, dan is daar vaak meer reden dan alleen een economische reden om deze kant op te komen, dus laten we mensen respecteren en accepteren dat vluchtelingenkampen overvol zitten. Want we kunnen toch niet toekijken hoe een hele generatie opgroeit in vluchtelingenkampen zonder scholing en in kansloze situaties omdat ze niet naar huis kunnen en amper te eten hebben?

Hand in eigen boezem

Voor al die Wilders-fans heb ik een boodschap, zwijg en als je mensen niet aan deze kant van de Middellandse Zee wilt hebben, doneer dan geld aan het Rode Kruis en andere partijen die deze mensen proberen te helpen. Zorg dat er geld naar de vluchtelingenkampen gaat en dat mensen enige perspectieven hebben. Want wie weet kom je zelf ooit in de situatie dat je op de vlucht moet en zijn jullie al alle hulp vergeten die wij als Nederland tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog hebben gekregen? 

Ik hoop dat er mensen als Tanja Jess blijven, want het is goed dat er aandacht wordt gevraagd voor een leefbaar sociaal klimaat. En dan vooral een sociaal klimaat waar elk mens telt en we mensen niet de dood in wensen omdat ze huis en haard moesten verlaten. Bovendien hoop ik dat deze regering zijn verantwoordelijkheid neemt en meer noodhulp stuurt, want we kunnen niet wegkijken als er zoveel mensen verdrinken omdat ze op de vlucht zijn?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten