zaterdag 14 maart 2015

Iconisch om je heen meppen!

De VVD campagne, is gericht op om je heen meppen
omdat de ander niet doet wat je wilt!
Het is een bijzondere campagne, een campagne waarin diverse VVD politici door de mand vallen over bonnetjes die bananenschillen blijken te zijn. Met een premier die keer op keer roept dat hij vertrouwen heeft in zijn mensen. Hoe kan het dat Rutte die stevig om zich heen mept omdat het CDA niet doet wat hij wil (klinkt i.d.d. een beetje narcistisch) in zijn wekelijkse gesprek als minister president bij de NOS.

In een week waarin Teeven bijna stampend toch zijn gelijk met de wereld moest delen, omdat hij alles had gedaan voor volk en vaderland. Maar daar toch over struikelde omdat zijn minister de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd. Hoor je keer op keer de spotjes voorbij komen dat het dankzij de VVD zoveel veiliger is geworden. Waar Rutte het wekelijkse gesprek met de Minister President bij de NOS als zijn persoonlijke campagne blok gebruikt behalve als het over topsalarissen gaat. En waarop op zaterdagmorgen minister Schippers in De Telegraaf o.a. de onderwereld beschuldigd van een complot tegen de VVD.

Campagne 

In een tijd van campagne worden ver veel zaken geroepen, als campagnedier ben ik me daar zeker van bewust. Maar dit iconische om je heen meppen, dat is geen campagne meer, dit klinkt eerder alsof de hele wereld tegen de VVD is. Dat de VVD het slachtoffer is van het CDA wat een eigen koers vaart en zich gelukkig stevig hersteld van de grote verliezen uit het verleden. En ja, daar varen we bij het CDA wel bij. Zeker nu de VVD uit naam van Schippers gaat roepen dat er sprake is van een groot VVD complot, wat vast en zeker over veiligheid zal gaan. Want ja, dat is nog zo ongeveer het enige speerpunt dat de VVD over heeft gehouden van de grote plannen van weleer.

Waar is die ouderwetse campagne, waarin de oppositie gezamenlijk maar ieder met zijn/haar eigen programma van de coalitie onderuit haalt. Nee, ook dat is er niet te vinden ondanks dat Pechtold zeker zijn best deed in de afgelopen debatten. Maar het blijft allemaal toch wat mager, het gaat niet om de thema's die spelen in de provincie, nee het gaat over terrorisme en over zorg, over de werkloosheid en economische groei.

Er is echt nog een oppositie

CDA stemt in met geamendeerde wetten, maar dat
verteld de VVD campagne u dan net niet.
Het feit dat de VVD zo hard uithaalt naar het CDA laat zien dat er zeker nog wel een oppositie is. Want waar de VVD enerzijds social media overstroomd met het het feit dat het CDA met 91% van de door de coalitie aangedragen wetten instemt, stemt het CDA hier pas mee in als de wetten geamendeerd zijn en dus aangepast ten opzichte van de ingediende voorstellen. Dit laat zien waarom het CDA niet wil tekenen bij het kruisje, want plannen moeten gewoon goed doordacht zijn en dat geldt zeker voor nieuwe wetgeving.

Als CDA'er die met een kritische blik naar de eigen partij kijkt, ben ik blij met de huidige koers. Het niet van te voren tekenen bij het kruisje en telkens weer moeten onderhandelen over het opnemen van de eigen wensen. Maar wetgeving bekijken op de basis, is het goed dan stemmen we in. Is het slecht dan amenderen we het en als die wordt geaccepteerd dan gaan we akkoord. Als lid ben ik daar trots op, net als dat bijvoorbeeld GroenLinks dit doet. Ook zij nemen wetten in beschouwing en kiezen dan of ze er wel of niet mee instemmen.

Is er wat te kiezen?

Aanstaande woensdag is er echt wat te kiezen, kiezen voor het behoud van de huidige koers of kiezen voor terug naar de basis. Waarin niemand bang hoeft te zijn voor een onbestuurbaar land omdat de coalitie geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer, nee het gaat weer terug naar hoe het hoort. Wetgeving moet goed zijn, anders komt het niet zonder meer door de Eerste Kamer en dan komt er misschien wel weer een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) voorbij als de coalitie zijn zijn niet krijgt. Maar dan weet je ten miste dat het komt omdat ze hun zin niet krijgen.

Dus ga woensdag naar de stembus, laat je hart spreken en laat je niet bang maken door complottheorie of onbestuurbaarheid. Want Nederland is nooit onbestuurbaar geweest omdat de Eerste Kamer gewoon zijn werk deed. Want je weet vast nog wel dat het vroeger met toetsing ook nooit problemen met bestuurbaarheid heeft opgeleverd. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten